Kell-e harmatgyökerezni a szőlőtőkéket?

Kell-e harmatgyökerezni a szőlőtőkéket?

Ez sok szakmai vitát felvetett kérdés és ezért az utóbbi évtizedekben (főleg a nagy szőlőültetvényekben) a harmatgyökerezést, mint fáradságos és sok időt igénylő munkát, rendszeresen elhagyták. Ez azonban helytelen, mert az oltványtőkék meghálálják a harmatgyökerezést.

Harmatgyökérnek a talaj felszíne alatt közvetlenül elhelyezkedő, többnyire vízszintesen növekvő gyökereket nevezzük. (Még a reggeli harmatot is fel tudják venni – mondták az öreg vincellérek.) Ezeknek jó a tápanyag- és vízellátásuk, de zord télen elfagyhatnak és a hosszú nyári periódusokban, amikor a talaj felszíne kiszárad, nem képesek folyamatosan táplálni a tőkét. A gond az, hogy ha a harmatgyökerek megerősödnek, akkor látszólag nincs szükség a mélyebb talajrétegben elhelyezkedő és ennek következtében biztonságosan működő felszívó gyökerekre és ezek elsatnyulnak, átadják a feladatukat a harmatgyökereknek.

szolotoke harmatgyokerezes 01

Ezért a harmatgyökereket minden évben, a tél végén, amikor a föld fagya kiengeded, tőből le kell vágni. Ha a szőlőskertben évek óta nem harmatgyökereztek, akkor a gyökérágak jelentősen megerősödhettek, egyik-másik akár karvastagságú is lehet! Ebben az esetben nem lehet egyszerre eltávolítani a harmatgyökereket, hanem azt két-három tavasszal kell elvégezni.

További olvasnivaló a szőlő gondozásáról:

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR