A madárberkenye gyümölcsére a fagyokig várni kell

A madárberkenye gyümölcsére a fagyokig várni kell

Már a madárberkenye latin elnevezése (Sorbus aucuparia) is elárulja, hogy többhasznú növény. Nem csak díszít, hanem termése kedvelt csemege lehet.

Sorbus jelentése inni (latin), gyümölcséből üdítőital is készíthető. Aucupium jelentése madárjóslás (latin), a madarak nagyon szeretik a gyümölcsét enni, nagy tömegben keresik fel a fáját, ily módon a madárjóslásnak kitűnő alanya volt.

Madárberkenye

Termete

10-12 m magas, 5-6 m széles koronája van, mely kúpalakú, vagy tojásdad, idős korában szétterülő. Eltérő a ’Fastigiata’ mely 8-10 m magas és karcsúbb, és a ’Pendula’ mely 5-6 m magas.

Növekedése

Közepesen gyors. Hajlamos tőből kisarjadni.

Lombja

Lombhullató, ősszel sárgára és pirosra színeződik.

Virága

Virágzata végálló bogernyő, 10-15 cm átmérőjű, benne sok kis 6-8 mm-es kétivarú, fehér-krémszínű virágocskával. Illatos, bőséges pollen és nektártermelő, mint a rózsafélék általában, a méhek emiatt szívesen látogatják.

Termése

Kis almácskák, melyek augusztustól októberig díszítenek, fajtától függően narancspiros, vagy csillogó világos piros színűek. Van egy sárga fajtája is.

Csak éretten ehetőek, a fagytól megpuhulva. A gyümölcsevő madarak szívesen eszik, ily módon széjjelhordva magvait. A termésben 3-5 db mag van, mint az almában, és éppolyon mérgezőek is.

Madárberkenye

Összehúzó hatású, keserű anyagot tartalmaz, mely a főzéskor elbomlik, de van úgynevezett „edulis „ változata, melyben nincsen keserű anyag.

Gazdag C-vitaminban, 60-120 mg/100 g, a citromban csak 50 mg/100 g van. Szorbáttartalma miatt cukorbetegeknek édesítőszerként hasznosítható. Vizelethajtó hatása is van.

A magok eltávolítása után zselé, alkoholos üdítő ital és pálinka is készíthető belőle.

Frissen fogyasztva hashajtó, megfőzve inkább hasmenés ellen hat.

Szaporítása

Magvetéssel, dugványozással, gyökérsarjakról szaporítható, a fajtákat azonban oltással.

Helykiválasztás

Az uralkodó, erős széltől védett hely kedvező, mely napsütötte, de néhány órára félárnyékos, mert ott gyorsabban növekedik. Fagyálló – 20 C-fokig.

Talaja

Tápdús, üde, jó vízáteresztő, melyben nincs sok mész. Száraz talajra nem való.

Gondozása

Száraz időszakban érdemes öntözni. Télen ritkító metszés, az elszáradt, beteg, keresztben növő és lefelé csüngő ágak eltávolításával.

Kártevői, betegségei

Levéltetvek, piros takácsatka, Sorbus levéldarázs, rügyfúró ormányos. Mediterrán vidéken a hosszúfarkú vándor pajzstetű, amely a mérsékelt égöv alatt csak a termesztőberendezésekben képes megélni.

Lisztharmat, ritkán a tűzelhalás, és a gyűrűs tuskógomba.

Faanyagának hasznosítása

Fája kemény, tömör, sötétbarna. Északi vidéken szerszámnyélnek, gazdasági eszközök, hordódonga, prés készítésére használják. Még hegedűkészítésre és szoborfaragásra is alkalmas. Könnyen esztergályozható, faragható.

A néphit szerint a belőle készített bot, távol tartja az éjszakai rémeket.

Kérge bőrszerzésre alkalmas.

Fajtái

Nagyon sok fajtája van, egy faiskolai kínálatban 33 fajtát lehetett találni. A fentemlített ’Fastigiata’ és ’Pendula’ mellett még néhány gyakoribb.

’Moravica’- az alapfajnál karcsúbb, sötétebb zöld levelű, termése nem tartalmaz keserű anyagot, ehető.

’Scarlet Royal’- csillogó piros gyömölcsei szintén ehetőek.

’Rossica Major’- gyümölcse nagy, sötétvörös

’Sheerwater Seedling’- oszlopos növésű, csak 4 m széles a koronája.

Forrás

Polumin, Oleg: Európa fái és bokrai

Jung, Grau, Münker: Bogyósok, vadon termő…

nature.jardin.free.fr

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR